Här skriver jag om bloggar och om bloggosfären. Om att blogga, om att göra så framgångsrikt och om att tjäna pengar på att blogga.

Telefon: 0709 18 25 50 daniel(a)danielkjellsson.com Skype: danielkjellsson


Daniel Kjellssons Facebook-profil

Detta kan du lära av Aftonbladets succéblogg



Aftonbladet
-journalisten Jessica Ritzens Fattigbloggen
är avslutad. I en månad skulle hon leva på socialbidrag och rapportera om den ekonomiska vardag som idag är verklighet för 379 000 svenskar. Och även om jag i skrivande stund inte sitter på några siffror så kan vi nog enas om att det blev en succé.

Ritzén har intervjuats av många riksmedier (senast i P3, om jag inte minns fel) och bara direktlänkarna från Aftonbladets egen startsida bör ha genererat ordentligt med trafik. I bloggosfären har det skrivits inlägg upp och inlägg ner.

Vad kan vi lära av detta? Jo.

Nischa dig
Kan inte sägas för många gånger. Det kommer alltid att vara enklare om du filtrerar dina intressen och skapar en blogg som ”handlar om någonting”. Det blir tydligare gentemot läsaren, gentemot eventuella samarbetspartners – tydligare och mer effektivt gentemot alla.

Försök att nå en stor plattform
Väldigt mycket enklare sagt än gjort. Men att ha en sajt med redan befintlig trafik i ryggen underlättar såklart allt. Har du en bra idé – ge det åtminstone ett försök. Maila några sajter du tror att din bloggidé/blogg skulle passa bra in på. Idag är många intresserade av gratis material. Och du är intresserad av trafik.

Av samma anledning är det också mer effektivt att bygga en publik om man registrerar sin blogg här på blogg.se (eller på annan gemenskap) snarare än på exempelvis en enorm internationell plattform där du blir ”ensam”.

Reportagebloggar är intressanta
Att skriva en blogg med en tydlig början och ett tydligt slut (tidsbestämt som Fattigbloggen, prestationsbestämt som exempelvis en Stockholm Marathon-blogg eller vad som helst, bara det finns ett tydligt slut) ökar ofta intresset. Det blir lite dramatik, på något vis. Och det blir mer konkret då man, via mot- och medgångar, följer en kamp mot ett tydligt mål.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0